Președintele a respins de la promulgare legea de modificare a Legii Poliției, prin care inspectorul general al Poliției Române devenea secretar de stat al Guvernului. Legea nu modifica procedura de numire a șefului Poliției, care este și acum, în forma actuală a legii, de către primul ministru, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, după consultarea cu Corpul Național al Polițiștilor.
„Apreciem că transformarea funcției de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române (I.G.P.R.) de la nivelul exclusiv profesional pe care-l stabilește legislația în domeniu într-o funcție politică nu se justifică”, arată Președinția, în cererea de reexaminare a legii, adresate Parlamentului.
„Este oportun ca această funcție să fie exercitată de către un polițist, definit ca funcționar public civil, ce a dobândit această calitate în condițiile legii. Din aceste rațiuni, prezenta lege, în raport cu reglementarea în vigoare privind numirea inspectorului general al Poliției Române, conduce la constatarea că scopul urmărit de către inițiatorii săi este de politizare a acestui serviciu public, în contradicție cu principiile prevăzute în Legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române”, mai arată Președinția.
Președinția mai explică Parlamentului că numirea unui șef al Poliției cu rang de secretar de stat ar crea „disfuncționalități de ordin ierarhic ale actului unitar de comandă la nivelul structurilor ce compun ordinea publică” și ar crea discriminări între structurile de ordine publică – șefii Jandarmeriei sau Poliției de Frontieră sunt numiți de ministrul Afacerilor Interne.
Totodată, Președinția mai susține că Guvernul nu a solicitat Consiliului Suprem de Apărare a Țării emiterea unui aviz pentru modificarea acestei legi.